Zoekresultaten

10 jaar iCON in de bouw: de erkenning van specifieke noden bij constructie

15.08.22

Relevante producten

Deel op

10 jaar iCON in de bouw: de erkenning van specifieke noden bij constructie

In 2012 maakte de wereld voor het eerst kennis met de iCON-familie van Leica Geosystems. Revolutionair, gezien meten voor het eerst anders werd benaderd afhankelijk van het gebruikersprofiel. “Door de gele iCON-reeks als ‘bouwlijn’ naast de bestaande ‘groene’ landmeetkundige lijn te positioneren, gaf men aan de specifieke noden bij constructie naar waarde te schatten”, blikt Jochen Delvaeye van Leica-verdeler Lasertopo terug.

 

 

Groene en gele lijn: veelal gelijklopend

 

Nog niet zo gek lang geleden werden totaalstations en GNSS-ontvangers voornamelijk gebruikt in landmeetkunde, maar in 2012 bewees Leica Geosystems ook te luisteren naar de verwachtingen in de bouw- en constructiewereld, noden die volledig afwijken van die van landmeters of studiebureaus.

 

En dus werd de gele iCON-familie gelanceerd: meettoestellen die in configuratie merkwaardig genoeg weinig verschil toonden met hun groene ‘landmeter-equivalent’, maar waarbij software veel meer op het voorplan staat.

 

 

Jochen Delvaeye, die als bij toeval dit jaar net zelf aan z’n tienjarige jubileum bij Leica-expert Lasertopo toe is, blikt terug. “Met iCON werd gekozen voor een benadering waarbij het gebruiksgemak van software veel hoger werd ingeschat, een opvallende ingeving die de digitaliseringsslag in de bouw zou voorafgaan. Met de komst van iCON in 2012 hoefde je plots geen landmeter meer te zijn om met totaalstations of GNSS-ontvangers opmetingen en uitzetwerk te kunnen verrichten. De gebruiksvriendelijkheid van de software maakte dat de meerwaarde van de toestellen beschikbaar werd voor iedereen in de bouw: ploegbazen, meestergasten, werf- en projectleiders,... Kort door de bocht waren het dus niet zozeer de toestellen zelf, maar de combinatie met de iCON Field-software die de vouwmeter en het schietlood wisten te vervangen."

 

"Je zou kunnen stellen dat het niet louter de toestellen waren die de vouwmeter en het schietlood wisten te vervangen, maar eerder de combinatie met de iCON Field-software."

 

"Of de enorme digitale evolutie in de bouw van de voorbije 10 jaar nu de oorzaak of het gevolg is van het succes van de iCON-reeks, laat ik in het midden”, voegt de ervaren meetexpert er fijntjes aan toe.

 

“Maar in ieder geval lijkt Leica Geosystems niet van plan die digitale voorsprong op de werf uit handen te geven, wat blijkt uit de frequente toevoeging van nieuwe functies in de software.”

 

 

 • 2012: De Leica iCON-lijn ziet het levenslicht.
 • 2013: Volume applicatie voor het nauwkeurig berekenen van volumes en oppervlakken.
 • 2014: Nieuwe generatie manuele totaalstations en uitbreiding van de iCR-reeks met de iCR60
 • 2015: Eerste 3D-viewer en lancering van een nieuwe generatie tablets (CC80)
 • 2016: Uitbreiding volume applicatie met heatmap-functie
 • 2017: Lancering van de Objects App om IFC-modellen te gebruiken bij het uitzetten
 • 2018: Nieuwe generatie robots en lancering van de GPS 70T
 • 2019: Nieuwe generatie manuele totaalstations en introductie van instap GNSS-ontvanger (GPS 30), aangevuld met een CC70-tablet om zo aan alle projectbehoeften en -specificaties te voldoen
 • 2020: iCON Field v6.0: nieuwe interface en tal van nieuwigheden waaronder de verificatie-app en de ondersteuning voor de MS60
 • 2021: Vloervlakheidsapplicatie
 • 2022: AP20 AutoPole