Zoekresultaten

3D-scanning wint voor interieurbouw aan populariteit

3D-scanning wint voor interieurbouw aan populariteit

“De interieursector staat zeker open voor 3D-scanning en de populariteit groeit. Het is een kwestie van tijd voordat 3D-scanning de standaard wordt”, aldus Jochen Delvaeye van Lasertopo, specialist in meet- en testapparatuur.

 

Lasertopo is specialist in hoogtechnologische meet- en testapparatuur die meetwerk preciezer en terreinwerk efficiënter maken.

“We verkopen, verhuren, onderhouden en kalibreren jouw lasers, totaalstations, gps-toestellen en 3D-scanners”, klinkt het. Voor de moderne interieurbouwer of schrijnwerker is een modern 3D-meettoestel het middel bij uitstek om volledige ruimtes snel en uiterst nauwkeurig te visualiseren, ter voorbereiding van een hoogstaand maatwerkproject.

 

 

Jochen Delvaeye: “Nog al te vaak wordt er in de interieurbouwsector van uitgegaan dat de conventionele meetmethode de enige juiste is, maar die mindset is aan het veranderen. Het is belangrijk dat interieurmaatwerkers de maatvoering die ze nodig hebben anders leren interpreteren en de nodige data op de werf zelf uit de metingen halen. Dat is een aanpassing, maar de transitie zet zich door. We merken dat er een heel groot draagvlak is voor het 3D-verhaal. Op het eerste zicht lijkt het een grotere investering, maar dankzij de huurformule van Lasertopo ligt de drempel veel lager. En de voordelen van het meten met 3D-scanners worden gewoon heel snel duidelijk.”

 

Voordelen

Het draagvlak is groot, maar de door interieurbouwers gebruikte softwarepakketten zijn niet altijd afgestemd op de verwerking van 3D-scanning. Lasertopo neemt in dat verhaal een begeleidende rol op zich.

 

Jochen Delvaeye: “3D-opmeten vindt iedereen geweldig. Logisch, want de voordelen zijn enorm. Je kan op korte tijd alles inmeten, je krijgt een volledig 3D-beeld en alle betrokken partijen kunnen een beroep doen op die gedetailleerde visualisatie van de gemeten ruimte. Wie 3D-scanning wil implementeren en daardoor op vlak van software moet schakelen, kan bij Lasertopo terecht. Lasertopo begeleidt de klant in dat proces van a tot z en werkt samen met de klant een mogelijke oplossing uit.”

 

“Momenteel zijn we bezig met de begeleiding van enkele testcases om het hele proces tot in de puntjes te verfijnen”, gaat Jochen Delvaeye verder. “Wat de 3D-scanning op zich betreft, horen we alleen maar positieve signalen. Zo is er bijvoorbeeld een klant die al meteen bij het eerste plaatsbezoek de ruimte 3D-scant. Zodra dan achteraf de offerte wordt goedgekeurd, kan hij meteen aan de slag. Zonder een tweede plaatsbezoek. Dat levert uiteraard heel wat tijdswinst op. In een ideaal scenario krijgt de interieurbouwer met één druk op de knop bijvoorbeeld een grondplan op hoogte van één meter, met een bepaalde snede en software die alles volledig automatisch tekent. Dat is de weg waar we naartoe gaan.”

 

 

Gepast toestel voor ieder project

Voor iedere aannemer en ieder project biedt Lasertopo een toestel en service op maat aan. Als we spreken over ingeburgerde 3D-meetsystemen, dan spant de Leica 3D Disto de kroon. Een uiterst nauwkeurige combinatie van afstand- en hoekmetingen bepaalt de exacte positie van elk richtpunt met de geïntegreerde camera en meet het met de laserstraal.

 

Jochen Delvaeye: “De 3D Disto is een toestel dat al enige tijd op de markt is, maar nog altijd erg revolutionair blijft. Ook bij keukenbouwers is het toestel erg populair.”

Gezien de laagdrempeligheid op het vlak van gebruiksgemak is de 3D Disto vaak de eerste stap die genomen wordt richting werken in 3D.

 

Een volgende stap kunnen de nog meer geavanceerde BLK360 of RTC360, ideaal voor complexe projecten, zijn. Met z’n twee miljoen meetpunten per seconde en HDR-fotografie, leent de RTC360 zich vooral voor het scannen van complexe ruimtes. Scans maken vanop verschillende posities, wordt kinderspel met deze scanner.

 

De BLK360 is op zijn beurt de kleinste en lichtste laserscanner op de markt. “De BLK360 meet tot 360.000 punten per seconde en er wordt automatisch een hoge resolutiefoto gekoppeld en eventueel ook een thermische beeldvorming. In minder dan drie minuten heb je de volledige ruimte in 3D in beeld gebracht.”

 

Service en opleiding

Ook op het vlak van service en opleiding wil Lasertopo zich onderscheiden.

Service is een heel belangrijke pijler binnen Lasertopo. En opleidingen zijn daar zeker een onderdeel van. We beschikken over drie interne landmeters die opleidingen voor alle toestellen verzorgen en er is een servicecenter waar toestellen gekalibreerd en nagekeken worden. We proberen het meettoestel zo goed mogelijk af te stemmen op de huidige softwaresystemen om het 3D-verhaal zo snel mogelijk rendabel te maken. Het is dankzij onze ervaring en ondersteuning dat het vertrouwen van klanten om met de toestellen te werken groeit”, besluit Jochen Delvaeye.

 

 - Dit artikel is verschenen in het vakmagazine Interieurbouw en Schrijnwerk -