Zoekresultaten

Digitale meettechnieken net zo essentieel voor tuinaannemers als voor andere bouwprofessionals

30.01.23

Deel op

Digitale meettechnieken net zo essentieel voor tuinaannemers als voor andere bouwprofessionals

Anno 2023 is nauwkeurig meten niet langer uitsluitend een noodzaak bij de uitvoering van complexe betonwerkzaamheden, maar nét zo goed bij bijvoorbeeld tuinaanleg. Immers, méér nog dan in de bouw - zeker in latere bouwfases - is bij tuinen de kans op complexe oppervlakken gevoelig groter. Om een correcte meetstaat te kunnen opstellen en vervolgens ook de uitwerking zo minutieus mogelijk op dat plan te kunnen afstemmen, maken tuinarchitecten en vooral ook tuinaannemers steeds vaker gebruik van de meest moderne meettechnieken.

 

 

Ontwerp met respect voor bestaande situatie

 

Het afstemmen van een tuinontwerp of de inplanting van een gebouw op reeds aanwezige omgevingsfactoren van een kavel mag dan wel bijna een vorm van kunst zijn, evident is het zeker niet. Niet zelden bespaart men zich de moeite, om de grond integraal te nivelleren, wat uiteraard ook de nodige kosten met zich zal meebrengen.

 

Nochtans is het mits de juiste meettechnieken steeds beter te doen om complexe factoren zoals hellingsgraad, glooiing of zelfs de bestaande beplanting van een stuk grond digitaal te capteren, om deze condities in te calculeren in het ontwerp.

 

P2P-technologie

 

Een tijdje terug lanceerde Leica Geosystems bijvoorbeeld Point-to-Point metingen (P2P), een ontwikkeling die professionals moet toelaten om nauwkeurige laserafstandsmetingen tussen twee willekeurige punten vanaf één locatie uit te voeren. Om de exacte positie, hoogte en afstand vanaf die éne locatie te kunnen meten, hanteert de Leica Disto-lijn een combinatie afstands- en hoekmetingen. Het resultaat van de meting zijn 3D-meetcoördinaten die via de Disto Plan-app worden vastgelegd als plattegrond of als 3D-data in een DXF-bestand, wat nadien kan worden verwerkt aan de hand van een CAD-pakket. Zo resulteert het gebruik van een van de toestellen uit de Disto-lijn niet enkel in een snellere meting, maar ineens ook in nauwkeurige meetresultaten.

 

 

Ontdek de Leica Disto S910

 

Met specifieke sets van de Leica Disto, weet Leica Geosystems tegemoet tegemoet te komen aan specifieke noden. De Leica Disto S910 P2P-set bijvoorbeeld, bestaande uit het toestel, een uitschuifbare TRI120-statief, de DST360 adapter, batterijen, een tas en een koffer, laat zich kenmerken door de beschermingsklasse IP67, waardoor het toestel gedurende lange bestand is tegen water. Ideaal dus voor buitengebruik.

Het grote voordeel voor tuinaannemers

 

Het meettoestel leent zich als geen ander voor kleine projecten. Een klein padje, een knappe afboording, een beperkte talud,... zal je er mits een beperkte investeringskost probleemloos mee kunnen realiseren. Voor eerder omvangrijke en/of complexe projecten, is echter meteen duidelijk dat - hoewel z’n mooie eigenschappen - de Leica Disto S910 géén alternatief is voor een krachtig en performant totaalstation zoals de ICB50 of ICB70, of hun gerobotiseerde variant, de ICR70. Met deze totaalstations haal je immers een veel groter rendement dan met de S910 mogelijk is.

 

0ns advies

 

Het advies van Lasertopo luidt dus: de Leica Disto S910 is een perfect instapmodel voor tuinen waarvan de complexiteit en omvang gering is. Voor wie grotere, meer complexe projecten kan aannemen, zal het toestel echter niet langer volstaan. Dan is de enige juiste keuze die voor een totaalstation!