Zoekresultaten

Efficiënt en geautomatiseerd scannen op de meest uitdagende locaties met de Leica RTC360

13.10.21

Relevante producten

Deel op

Efficiënt en geautomatiseerd scannen op de meest uitdagende locaties met de Leica RTC360

In de praktijk kan een te scannen omgeving vaak de nodige uitdagingen stellen. Zo kan een gebied moeilijk toegankelijk zijn, of in de meest extreme gevallen zelfs ronduit gevaarlijk. Om die reden neemt het gebruik van 3D-laserscanners almaar toe, terwijl er ook op z’n minst gezegd opmerkelijke innovaties opduiken om in dergelijke gevallen toch een meting te kunnen doen. De RTC360 is een 3D-scanner waarmee Leica Geosystems én Lasertopo de bakens in sneltempo weten te verzetten.

 

 

RTC360, een kanjer van een 3D-scanner

Reality Control is een bijschrift dat de RTC360 van Leica Geosystems wel schikt. Deze scanner laat je immers toe om een omgeving immers binnen een mum van tijd te mappen. Ook voor moeilijke locaties verlegt Leica Geosystems de limieten, onder meer door de steeds grotere reikwijdtes van scanners zoals deze RTC360.

 

 

Het Visual Inertian System (VIS) waarmee het toestel is uitgerust, hanteert maar liefst 5 camera’s waarmee de workflow van het scannen kan worden vereenvoudigd en versneld. Gezien het apparaat zijn locatie in de ruimte kent, kan je zo reeds vroeg in het meettraject een volledige, vooraf geregistreerde puntenwolk van de gescande locatie verkrijgen, wat de uiteindelijke gegevensverwerking op kantoor een pak eenvoudiger maakt.

 

Bovendien versterkte de fabrikant recent nog een nieuwe firmwareupdate (firmware 5.0) voor de RTC360 waarmee scans nòg nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.

 

Een metende robothond,
de beste vriend van autobouwer Ford

Hoewel de RTC360 erg mobiel en gebruiksvriendelijk is, besloot men binnen de Van Dyke Transmission Plant van autofabrikant Ford nog een stapje verder te gaan, en ervoor te zorgen dat Ford-operatoren zelfs geen statief meer hoeven te verplaatsen, om zo tijd te winnen. Zo wordt de fabriek er voortaan gescand door twee Spot-robothonden van Boston Dynamics, met op hun rug elk een Leica RTC360.

 

 

Hierdoor verkrijg je een mobiele scanoplossing die tijd bespaart, omdat de Spot-robot de scanner verplaatst van de ene naar de andere scanlocatie. Omdat de Leica RTC360 met een mobiel apparaat bediend kan worden, is de Spot-robot in staat om met zijn behendigheid en mobiliteit oppervlakken te scannen die moeilijk bereikbaar zijn of zelfs gevaar inhouden voor een menselijke operator.

 

"Dankzij onze relatie met toonaangevende technologie-experts zoals Boston Dynamics kunnen we de ontwikkeling van dergelijke technologieën versnellen en tegelijkertijd inspelen op de groeiende behoefte aan automatisering van bouwprocessen en op de vraag naar hoge nauwkeurigheid bij het 3D-scannen”, zo wist Thomas Harring, CEO van Leica Geosystems te vertellen.

 

Voordelen

Voor Ford zijn de voordelen van het gebruik van de robothonden met hun RTC360 3D-laserscanners legio:

 

  • De arbeidstijd van medewerkers wordt beter ingezet.
  • Scannen op moeilijk bereikbare of gevaarlijke locaties vormt geen probleem meer.
  • Het laat je toe om digital twins van een omgeving up-to-date te houden zonder exuberante kosten.
  • Operatoren hoeven het statief niet langer telkens te verplaatsen.

Voor ieder meetprobleem bestaat er met andere woorden een oplossing!