Zoekresultaten

Gebruiksvriendelijk TS vereenvoudigt stap naar digitale meet- en uitzettechnieken

Gebruiksvriendelijk TS vereenvoudigt stap naar digitale meet- en uitzettechnieken

De stap van traditionele analoge meetmethodes naar moderne digitale uitzettechnieken is niet voor iedereen even evident. Om ervoor te zorgen dat ook bouwprofessionals zonder ervaring of landmeetkundige achtergrond terreinen kunnen inmeten, gebouwen kunnen uitzetten, aan de slag kunnen met 3D-modellen en hun mannetje kunnen staan in BIM-projecten, ontwikkelde Leica Geosystems het iCON iCR70-totaalstation en het kleinere neefje de iCT30. “Bouwactiviteiten voorbereiden was nog nooit zo eenvoudig”, aldus Jochen Delvaeye van Lasertopo, dat het toestel verdeelt.

 

De bouwsector wordt deze dagen overspoeld door een hardnekkige digitaliseringsgolf, die eveneens nieuwe graadmeters op het vlak van productiviteit en nauwkeurigheid met zich meebrengt. Het is dan ook zaak om de trein niet te missen, al is het door de wildgroei aan geavanceerde digitale toepassingen niet altijd even eenvoudig om het bos door de bomen te blijven zien. Voor zij die het noorden dreigen kwijt te raken, heeft Leica enkele ideale oplossingen in huis zoals het iCR70-totaalstation, de nieuwe iCT30 of de RTC360-scanner.

 

Uiterst gebruiksvriendelijk

“De gebruiksvriendelijkheid van het iCR70-totaalstation is een unieke troef, zeker in combinatie met de ICON Build-software”, weet Jochen Delvaeye van Lasertopo. “Het totaalstation weet het prisma snel te detecteren dankzij de gepatenteerde SpeedSearch-technologie, terwijl de stabiele datacommunicatie op basis van bluetooth een groot bereik garandeert. Dit alles zorgt ervoor dat zelfs personen zonder landmeetkundige achtergrond de intuïtieve bediening in een mum van tijd in de vingers hebben. De bediening is eenvoudig en gebeurt via een tegen werfomstandigheden bestande, tablet. Zowel basishandelingen als meer geavanceerde toepassingen behoren tot de mogelijkheden:

  • het uitzetten van lijnen voor funderingen of krijtlijnen voor bekisting op fundering,
  • het uitzetten van punten op de zogeheten blinde laag (bijvoorbeeld uitsparingen voor het storten van beton),
  • het bepalen van volumes en oppervlaktes,
  • IFC-modellen inladen
  • en op basis van een 3D-model alles uitzetten op de werf (in het kader van een BIM-project)..."

 

Verhoogde productiviteit

Het iCR70-totaalstation maakt het uitzetten en inmeten op de werf zeer eenvoudig en toegankelijk. “Het is ontworpen voor één persoon, waardoor de productiviteit fors toeneemt. Het efficiënte uitzetwerk aan de hand van eenvoudig te hanteren 3D-ontwerpmodellen leidt tot snellere bouw- en installatieprocessen, waardoor je meer marge hebt om de overige werkzaamheden binnen de vooropgestelde timing af te ronden. Hierdoor worden eventuele fouten in het bouwproces ook sneller aangepakt. Bovendien kunnen gebruikers het toestel gedurende elke fase van het bouwproces inzetten en zijn ze dus niet meer afhankelijk van externe factoren zoals het weer, landmeters, enzovoort”, legt Jochen Delvaeye uit.

 

Performante toolstation

Het iCR70-totaalstation is niet de enige spraakmakende nieuwigheid bij Leica en Lasertopo. Met de iCON iCT30 beschikken ze sinds kort immers ook over een performante robottool voor kleinere werven. “Je kan het beschouwen als een vereenvoudigde versie van het totaalstation, met een gereduceerde afstandsmeter (tot 80 meter)”, aldus Jochen Delvaeye. “Voor het overige biedt de iCT30 ongeveer dezelfde functionaliteiten als zijn grote broer en leent het toestel zich ook tot BIM-toepassingen.

 

Unieke scanner

Naast de totaalstations en de nieuwe toolstation, heeft Lasertopo sinds kort ook de unieke Leica RTC360 in het gamma. Deze scanner kan tot 2 miljoen punten per seconde meten, en dat in minder dan 3 minuten! Dankzij de gepatenteerde VIS-technologie worden de diverse scanposities automatisch met elkaar verbonden wat de verwerking/registratie achteraf heel wat efficiënter en sneller laat verlopen. Deze verwerking en registratie wordt met behulp van de gebruiksvriendelijke Register360-software uitgevoerd. “Tijdens onze on-site demonstraties zijn klanten steeds verbaasd over de snelheid, precisie en het gebruiksgemak van dit toestel en de bijbehorende software”, licht Jochen Delvaeye toe.

 

"Belangrijk om weten is dat we het iCR70-totaalstation, de iCT30-robottool en alle andere totaalstations, scanners en GNSS-systemen niet alleen verkopen, maar ook verhuren (inclusief de nodige opleidingen, zodat de gebruiker deze toestellen optimaal kan inzetten). Dankzij een opleiding op maat door één van de drie landmeters van Lasertopo maken wij ons sterk dat eenieder snel en vlot met deze toestellen overweg kan.”