Zoekresultaten

Hoe de efficiëntie van een bouwproject te verhogen aan de hand van een robotstation (Deel 3)

03.02.23

Relevante producten

Deel op

Hoe de efficiëntie van een bouwproject te verhogen aan de hand van een robotstation (Deel 3)

Intussen weet je perfect wat men precies bedoelt met een robotstation (door dit stukje technologie op te delen in hardware, software en service) en waar precies het meest cruciale verschil zit tussen conventionele totaalstations en hun geautomatiseerde equivalenten. Maar wanneer is de tijd nu precies rijp om de overstap te maken, hetzij van tape en meetlint naar een totaalstation, hetzij van een totaalstation naar een robotstation? We vertellen je het graag!

 

 

Wanneer is het tijd om over te stappen van een handmatig totaalstation of van tape en meetlint?

 

  • Wanneer je efficiënter en sneller wil werken

    Met een robotstation ben je minder afhankelijk van anderen. Een toestel als de iCR70 laat je toe aan de slag te gaan op het moment dat jou als aannemer het beste uitkomt. Gezien het toestel met één persoon valt te bedienen, gaat hier ook minder loonkost aan op. En word je minder met frustraties door de moeilijke zoektocht naar goed en betrouwbare personeel geconfronteerd. Een robotstation verhelpt met andere woorden een groot deel van deze problemen.
     
  • Wanneer je vaak grote projecten uitvoert

    Bouwprojecten die groot zijn, zijn ook drukker, terwijl de planning en tijdsdruk veelal behoorlijk krap zijn. Hier maakt een veelzijdig gerobotiseerd totaalstation zoals de Leica iCON iCR70 het uitzetten van punten sneller, zonder onderbrekingen waardoor je heel wat tijdwinst kan boeken.

    Met een robotstation ben je niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van landmeters. Je hebt zelf alles in handen, zonder aan precisie te moeten inboeten”, klinkt het namens Wim Cox, projectleider bij Groep Van Roey. “Bovendien kan je met de iCR70 doorheen alle bouwfases controlemetingen uitvoeren, waardoor het giswerk er op alle niveaus uit gaat.


     
  • Wanneer ontwerpen vaak complex zijn

    De complexiteit van gebouwen neemt voortdurend toe, van architectonische ontwerpen tot zeer complexe MEP- en HVAC-installaties. Een robotoplossing helpt om je deze uitdagingen te overwinnen via automatisering en slimme workflows om je taken van iedere dag uit te voeren.

    Neem nu de firma V Construction uit Melbourne, Australië. Gezien men er steeds vaker grote en complexe projecten diende uit te voeren, was het duidelijk dat het via traditionele methoden aanzienlijk heel wat tijd en middelen zou kosten om deze te kunnen voltooien. Douglas Thirkell, een van de landmeters die aan een complex met 14 verdiepingen voor gemengd gebruik, opgebouwd uit ononderbroken gewelfde platen, glazen gevelelementen en balkons werkte (het Holme-project), bevestigt: "De traditionele aanpak van de lay-out is arbeidsintensief en tijdrovend, en elke vertraging heeft gevolgen voor het werk van andere teams. Digitalisering en het Leica iCON robotstation vormen voor ons echt het pad naar de bouw van morgen."
     
  • Wanneer nauwkeurigheid cruciaal is
    Een project waarbij absoluut geen marge is voor fouten en waarbij elke mm afwijking een wereld van verschil kan vormen, is misschien wel het beste voorbeeld wanneer de investering in een gerobotiseerd totaalstation de enige juiste keuze is.

    Mike Sharp, CEO bij Mike Sharp & Son - een algemeen aannemersbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat zich ontfermt over de realisatie van een- en meergezinswoningen uit het hogere segment - legt uit: "Voor een keukenfabrikant betekent een afwijking van slechts een paar millimeter tussen twee muren extra werk. Extra werk, wat tijd, geld en, in het ergste geval, ontevreden klanten oplevert. We weten allemaal dat fouten in de bouw tijd en geld kosten en een robotoplossing kan helpen om fouten te minimaliseren en dubbel werk te beperken, door te zorgen dat taken meteen binnen de tolerantie van lay-out en metingen worden uitgevoerd, zonder dat je moet inboeten aan snelheid of productiviteit. Naast al deze voordelen is de iCON build software eenvoudig te bedienen, zelfs door werknemers zonder ervaring op vlak van lay-out."

 

Robotstations steeds crucialer voor lay-out, as-built en controle

 

In evenredigheid met de opmars van digitalisering in de bouw, zullen ook robotstations steeds vaker worden ingezet, als essentiële tool voor lay-out, as-built en controle. Leica Geosystems, fabrikant van de iCR70 en iCR80-robotstations, blijft in ieder geval deze oplossingen verder ontwikkelen, waardoor ook nieuwe processen en workflows in de toekomst nog vlotter kunnen verlopen. En gebruikers nog efficiënter kunnen werken!