Zoekresultaten

Laserscannen voor aannemers: 5 redenen om eraan te beginnen

14.06.23

Deel op

Laserscannen voor aannemers: 5 redenen om eraan te beginnen

3D-laserscantechnologie laat toe om 3D-puntenwolken in enkele minuten minutieus vast te leggen. Het verkrijgen van die digitale weergave van de werkelijke wereld - de zogenaamde digital twin - heeft talloze voordelen voor aannemers. En die kan Lasertopo voor jou vertalen naar de praktijk!

 

 

1. Een bredere dienstverlening, snellere doorlooptijden

 

Het vastleggen van een digital twin en de nuttige informatie die daaruit kan voortvloeien, kan aannemers toelaten om nieuwe diensten en extra toegevoegde waarde te creëren voor opdrachtgevers. Wie bv. laserscanning besluit in te zetten, zal kunnen genieten van snellere doorlooptijden van projecten en een beter datamanagement. Kortom: wie de investering maakt, heeft een voordeel op de concurrentie.

 

2. Werk beter samen

 

In de bouw is er een groeiende behoefte voor directe samenwerking, wat - gezien de context - haast enkel te realiseren valt door middel van cloudgebaseerde 3D-modellen. Zo kan iedere betrokken partij er van op aan dat er altijd met de juiste versie van een plan wordt gewerkt, wat de workflow ten goede komt. Bovendien kan je ook dat virtuele plan verkennen, snapshots maken, metingen uitvoeren, visualisaties genereren of markeringen maken via tags.

 

3. Boek tijdwinst

 

Laserscannen is eenvoudiger en sneller dan traditionele meetmethodes, en levert ook meer uitgebreide resultaten op. In plaats van uren op een soms uitdagende projectlocatie te moeten vertoeven, kan je mits laserscanning immers in slechts enkele minuten een nauwkeurige as-built scan maken. Een meetfout die je verplicht om nog een nameting te moeten uitvoeren, dat is volledig verleden tijd! En niet onbelangrijk: gezien gegevens vanuit de digital twin kunnen worden gehaald, en nieuwe bezoeken kunnen worden vermeden, komt ook de veiligheid van het team niet in het gedrang.

 

4. Verkrijg meer inzicht. Letterlijk.

 

Alle meetdata afkomstig van de laserscanner kunnen meteen worden gevisualiseerd, en realtime worden gedeeld met eventuele medewerkers of andere belanghebbende partijen. Bovendien kan je de dataset ook bekijken in een CAD-pakket, wat je dan weer toelaat om as-built tekeningen te creëren, en op basis daarvan nog extra suggesties te doen aan je opdrachtgever.

 

5. Communiceer beter

 

Kosten die oplopen, de voortgang van een project die in het gedrang komt, deadlines die naderen, en de onophoudelijke drang naar meetkwaliteit… Aannemingsbedrijven hebben wel wat katjes te geselen. Het is dan ook niet onlogisch dat men gerust wil investeren, om zo de diensten (én de timing) te kunnen leveren die je belooft. Een digital twin laat toe je werk te visualiseren voor klanten, ook zij die minder onderlegd zijn in de materie. Zo kan men met de eigen ogen zien waar je mee bezig bent, wat een geruststelling zal zijn, met de tijdsdruk in het achterhoofd.

 

Wil je meer weten over laserscanning?