Zoekresultaten

Ontdek de verschillen tussen de BLK360 G1 en de nieuwe BLK360 G2

20.08.22

Deel op

Ontdek de verschillen tussen de BLK360 G1 en de nieuwe BLK360 G2

In de zomer van 2022 lanceerde Leica Geosystems een doorontwikkeling van de BLK360-laserscanner. Maar waar liggen nu de voornaamste verschillen tussen de eerste en tweede generatie van die BLK360? En is het raadzaam om het ‘meer ervaren’ toestel meteen van de hand te doen onder het mom van verjonging, of is enige nuance aangewezen? Je leest het hier!

 

 

Innovaties bovenop nog steeds relevante toestellen

 

Dat Leica Geosystems er niet voor schuwt om forse sprongen voorwaarts te maken op technologisch vlak, wordt al vele jaren geïllustreerd via het productportfolio. Niet alleen zijn de meeste toestellen - totaalstations, laserscanner… - vaak voor op hun tijd, daarenboven voelt de fabrikant zich niet te beroerd om deze door te ontwikkelen, zelf wanneer deze nog steeds relevant en nog lang niet technologisch gedateerd zijn.

 

Een gamechanger van (klein) formaat

 

Neem nu de BLK360. Bij z’n lancering halfweg 2016 vroeg men zich af of het product een gamechanger zou worden. Het antwoord kennen we intussen: zonder enige twijfel. De draagbare laserscanner was de kleinste en lichtste in z’n soort en kon bovendien mooie specs voorleggen. Full-dome 360° scans. En dat met een snelheid van 360.000 punten per seconde.

 

Niet snel genoeg’, moet de R&D-afdeling van Leica Geosystems kennelijk hebben geoordeeld tijdens pandemische tijden. Want hoewel de snelheid van de originele BLK360 naar huidige normen nog steeds indrukwekkend oogt, kwam de meetspecialist eind juni 2022 met een nieuwe BLK360 op de markt. Een BLK360 van de tweede generatie dus: BLK360 G2. Tijd voor een vergelijk.

 

BLK360 G1 vs. G2

  • Gewicht en formaat: 0-1
    Hoewel de G1 met 165 x 100 mm, en een gewicht van 1,1 kg al behoorlijk compact & licht was, doet de tweede generatie toch nog beter: 155 bij 80 mm, met een gewicht van amper 850 gram. Inclusief batterij!
     
  • Snelheid: 0-2
    Afhankelijk van de gekozen instellingen verslaat de nieuwe generatie z’n voorganger met een snelheid die 3 tot 6 keer hoger ligt. Een volledige scan kost je met de nieuwe BLK360 slechts 14 seconden in de laagste resolutie en maximaal 80 seconden in de hoogste. Een van de belangrijkste redenen hiervoor, is de fors opgedreven meetsnelheid: een toch al mooie 360.000 punten per seconde voor de G1 tot de indrukwekkende 680.000 pt/sec waar de BLK360 G2 mee goochelt. Dit maakt dat de BLK360 G2 foto’s in HDR maakt in minder dan 20 seconden, terwijl de HDR-fotosnelheid met de BLK360 G1 om en bij de 2 min 30 bedraagt.
     
  • Beeldvorming: 0-3
    Hoewel de resolutie van de camera’s bij de doorontwikkeling iets lager ligt dan bij BLK360 G1 (13 MP tegenover 15 MP), is de BLK360 G2 voorzien van één extra camera - vier stuks - in vergelijking met z’n voorganger. Bovendien ligt het dynamisch bereik van de nieuwe versie aanzienlijk hoger via 5-staps HDR, waardoor je ook onder uitdagende lichtomstandigheden mooie contrastrijke beelden kan verkrijgen.
     
  • Thermische beeldvorming 1-3
    Het verzamelen van thermische data kan in sommige scenario’s een must zijn, bv. met het oog op openbare veiligheid of voor het traceren van energetische verliezen (koudebruggen of warmtelekken). Opvallend is dat, hoewel de BLK360 G1 wél nog was voorzien van een thermische camera (via FLIR), deze bij de doorontwikkeling werd opgeofferd voor meer snelheid via een extra camera. Is het verzamelen van thermische data essentieel voor jouw werkzaamheden, dan is de BLK360 G1 voor jou misschien nog steeds de betere keuze.
     
  • Meetnauwkeurigheid: 1-4
    Op 20 meter hebben de broertjes dezelfde meetnauwkeurigheid (tot 8 mm), maar op een afstand van 10 m moet BLK360 G1 het afleggen tegen de nieuwste versie: 6 mm ten opzichte van 4 mm bij de BLK360 G2.
     
  • Scanafstand: 2-4
    Waar je met de BLK360 G1 een scanafstand tot 60 m tot de mogelijkheden behoort, blijf je met het nieuwe model beperkt tot een afstand van 45 m, wat betekent dat je voor het scannen van hoge gebouwen nog steeds beter af zal zijn met de eerste uitvoering van de laserscanner.
     
  • Sneller werken: 2-5
    Door de integratie van het Visual Inertial System (VIS) van Leica Geosystems is de BLK360 G2 in staat om scannerbewegingen automatisch te tracken tussen setups door, wat je in de praktijk heel wat tijd zal besparen. Hoewel deze functie niet geïntegreerd is in de BLK360 G1, kan je via de Leica FIELD 360-app je scans ook in het veld met je smartphone uitlijnen en voorbereiden voor import.

 

Conclusie

 

De nieuwe BLK360 (de G2 dus) zit boordevol nieuwe functies en is ook een stuk kleiner dan z’n voorganger. En hoewel die doorontwikkeling uiteraard met een prijs komt, zal de fors hogere meetsnelheid deze kost mits een redelijke gebruiksfrequentie snel teniet doen. En dus valt de investering in een BLK360 G2 te verantwoorden, met uitzondering van wie vaak hoge gebouwen (> 45 m) moet scannen of metingen moet doen waarbij thermografie is aangewezen. Ben je niet bereid hier een extra toestel voor aan te schaffen, dan zit je nog steeds goed met de BLK360 G1.

 

Tot Leica Geosystems opnieuw met een gamechanger op de markt komt. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…