Zoekresultaten

Bouwbedrijf de Hauwere doet het sinds 2013 met iCON / Builder totaalstations

06.03.22

Deel op

Bouwbedrijf de Hauwere doet het sinds 2013 met iCON / Builder totaalstations

Bouwbedrijf de Hauwere is een naam die vertrouwen inboezemt in Brussel en omstreken. Al ruim 70 jaar bouwt het familiebedrijf immers letterlijk aan de toekomst van onze hoofdstad. Dat doet het sinds enige tijd onder leiding van de broers Koen en Tom de Hauwere, intussen al de derde generatie die zich ontfermt over de bouw van zowel kleine woningen als grote appartementsblokken. Bij z’n zoektocht naar innovatieve totaalstations én een stem langs de andere kant van de lijn wanneer ondersteuning urgent is, doet de firma intussen al geruime tijd beroep op de diensten van meetspecialist Lasertopo.

 

Lasertopo - Bouwbedrijf De Hauwere Leica iCON

 

Betrokkenheid, innovaties en duurzaamheid

 

Engagement, en een nadrukkelijk streven naar innovatie en duurzaamheid bij het uitwerken van projecten - afhankelijk van hun respectievelijke omvang gaat het gelijktijdig telkens om 4 à 5 projecten - zijn de stokpaardjes van het aannemingsbedrijf. En dat het bedrijf met die drijfveren weet te scoren, dat bewijst een hoog aangeschreven erkenning uit 2016. Dat jaar wist Tom De Hauwere immers de prijs voor beste Jonge Vlaamse Aannemer binnen te rijven, uitgereikt door de Vlaamse Confederatie Bouw.

 

 

Een passie voor zichtbeton

 

De Hauwere richt zich zowel op woningen, waaronder tal van prachtige villa’s, als appartementsbouw met projecten met 4 tot 40 appartementen. “Een van onze grootste specialiteiten hierbij is zichtbeton, zowel ter plekke gestort of geleverd op de werf in de vorm van prefabpanelen”, steekt Tom de Hauwere van wal. “Verder weten we ons ook te onderscheiden met speciaal metselwerk.”

 

 

Twee manuele totaalstations en een robotstation

 

Al sinds 2013 maakt men voor die realisaties gebruikt van twee Leica Builders via meetspecialist Lasertopo. “Deze manuele totaalstations laten ons toe om de foutmarge op de bouwplaats zo klein mogelijk te houden”, getuigt de zaakvoerder. “In de praktijk werken we vanuit een AutoCAD-plan van de architect, waarop geen maten staan, maar waar je dus wel volledig correct mee kan uitzetten.”

 

Nadien kwam er ook nog een robotstation bij. “Dat maakt het net iets eenvoudiger om alleen uit te zetten en te meten. En dus voorzien we interne opleidingen zodat al onze ploegen met het toestel aan de slag kunnen, zodat de bezettingsgraad ervan kan worden gemaximaliseerd.

 

 

Lasertopo, voor en door bouwprofessionals

 

De reden waarom geopteerd werd voor Lasertopo valt volgens de zaakvoerder eenvoudig te verklaren. “Gezien er bij Lasertopo heel wat specialisten aan de slag zijn - geen verkopers, maar technische profielen -, kunnen we met al onze vragen bij hen terecht, ongeacht hoe complex ook. De lijn met Jochen (Delvaeye) van Lasertopo staat altijd open, hij staat altijd klaar om te helpen. En wij worden sneller uit de nood geholpen, gezien hij weet waar hij mee bezig is, maar ook meteen begrijpt waar wij mee bezig zijn.”

 

"Gezien er bij Lasertopo heel wat specialisten aan de slag zijn - technische profielen -, kunnen we altijd bij hen terecht, zelfs met complexe zaken."

 

 

 

Aanzienlijke kostenbesparing

 

De meerwaarde sinds de ingebruikname van de totaalstations valt nauwelijks te overzien, klinkt het.
 

  • Geen correcties meer
    “Gezien meetfouten tot het verleden behoren, hoeven we weinig tot geen dure correcties uit te voeren aan verkeerd afgewerkte zaken”, getuigt Tom de Hauwere. “Dit vertaalt zich in een aanzienlijke kostenbesparing op het einde van de rit.”
     
  • Extra gemotiveerd personeel
    Bovendien kan ieder van de ploegen bij de Hauwere voortaan beschikken over een eigen toestel. Om ook de intuïtiviteit in gebruik van de manuele stations op de drijven, besloot men immers ook die toestellen uit te rusten met een iCON-tablet.
    Misschien wel in afwachting van een nieuw robotstation? “Het zou zomaar even kunnen”, klinkt het bij de zaakvoerder. “Onze werknemers blijken door de toestellen extra gemotiveerd, omdat deze hen toelaten om technisch mee te groeien met de digitalisering op de werf.”
     
  • BIM-proof
    De toestellen laten de bouwfirma toe om voortaan uit te zetten en te bouwen op basis van IFC-modellen, een betrouwbare specificatie om projectdata uit te wisselen tussen verschillende softwarepakketten, met het oog op BIM (Building Information Modelling).