Zoekresultaten

De verankering van digitalisering in de bouw: millimeterprecies grondankers uitzetten met totaalstation

De verankering van digitalisering in de bouw: millimeterprecies grondankers uitzetten met totaalstation

Waar een millimeter meer of minder voor velen geen punt vormt, zet Pieter Rigole, als zelfstandige met een voorliefde voor bouwkundige precisie, dat puntje net wél op de i. Aan kantooruren houdt hij zich niet, maar maatvoeringen zijn onbetwistbaar om zo de reële situatie perfect af te stemmen op het ontwerpplan, een doel dat om het beste middel vraagt. Zo viel de keuze van Pieter op een Robot 70 van Leica Geosystems omwille van z’n technische kwaliteiten én op Lasertopo omwille van hun hoge servicelevel.

 

Peter Rigole

Pieter zet het robotstation onder meer in bij sport- en cultuurcentrum Ter Linde in Geluwe, deelgemeente van Wervik, waar hij in opdracht van Den Bouw Realisaties uit Wevelgem de ankers voor een nieuwe sporthal uitzet. 

 

 

"Ik was meteen geboeid, niet enkel door het métier zelf, maar ook door de digitalisering die de bouw in die periode doormaakte", herinnert Pieter Rigole zich hoe zijn carrière tussen 2007 en 2021 een wending nam in rollen als bekister, monteur en ploegbaas funderingen. Toen zijn expertise in het plaatsen van grondankers voor beton- en staalbouw hem uiteindelijk naar het zelfstandig ondernemerschap leidde, was het voor Pieter dan ook heel duidelijk: een geavanceerd meettoestel is een essentieel werkmiddel.

 

Nauwkeurigheid boven alles

 

Doorheen z’n professionele parcours had Pieter al ervaring opgedaan met soortgelijke toestellen van andere merken, maar bij een bezoekje aan de Lasertopo-stand tijdens Matexpo ’21 leidde een gesprek met Jochen Delvaeye van Lasertopo hem snel naar het gerenommeerde Leica Geosystems. Het Robot 70 totaalstation bleek Pieter op het lijf geschreven.

“De iCR70 is een robotstation met een hoge nauwkeurigheidsgraad, cruciaal voor mijn toepassingen. Zelf probeer ik bij het uitzetten van ankers immers steevast een uitzetnauwkeurigheid op mm-niveau te bekomen. Bovendien laat deze werkwijze toe om tegemoet te komen aan de meest nauwkeurige vereisten van m’n klanten.”

 

De iCR70 is een robotstation met een hoge nauwkeurigheidsgraad, waarmee Pieter als zelfstandige kan tegemoet komen aan de hoogste eisen van z'n klanten.

 

 

Al bleken niet enkel de kwaliteiten van het toestel doorslaggevend.

“Toen Jochen polste naar m’n beslissing, gaf ik aan te twijfelen, gezien mijn ervaringen met totaalstations van diverse merken. Als antwoord vroeg hij kortweg waar ik op dat moment aan de slag was. ‘Bachten de Kupe, misschien wat ver voor je.’ - ‘Tot hoe laat zit je daar?’ - ‘Tot ik klaar ben. Het zal snel 20u zijn.’ Die avond stond hij op de werf voor een laatste demo. Die klantenbenadering bleek het laatste duwtje dat ik nodig had om m’n keuze te maken.”

 

Efficiëntie en ergonomie

 

Naast het gerobotiseerd totaalstation wist ook de tablet Pieter te overtuigen. En hoe.

"De eerste keer dat Jochen langskwam voor een demo, vertelde ik hem dat een tablet van een andere aanbieder bij overvloedige regenval begon te ‘flitsen', een probleem te wijten aan zowel software als hardware. Jochen verzekerde me dat dit bij de tablets van Leica Geosystems onmogelijk is, waarna hij de tablet zonder aarzelen onder een fontein in m’n tuin hield."

 

Dat de tablets van Leica Geosystems uitzonderlijk goed bestand zijn tegen water en vocht, kan mooi worden geïllustreerd aan de hand van een praktijktest.

 

"Een memorabel moment, al waren ook het gewicht en de ergonomie belangrijke factoren in de keuze voor de juiste meetconfiguratie. Want de eerdere meetoplossingen die ik gebruikte, oogden dan wel robuust, naar gebruiksgemak worden ze voor mijn werkzaamheden volledig overklast door de compacte tablet van Leica Geosystems. Geloof me vrij: een hele dag ankers plaatsen met een zwaar toestel in je handen, dat begint wel wat te wegen. Hier scoort mijn huidige tablet dan ook veel beter op."

 

"Er zijn tablets van andere merken die dan wel robuust ogen, maar qua gebruiksgemak volledig worden overklast door de compacte tablets van Leica Geosystems."

 

Geavanceerde software voor meer gebruiksgemak

 

"Ik ben géén landmeter," benadrukt Pieter. “Ik heb nog alles op de oude manier gedaan. Voor 2012 moest ik bijvoorbeeld nog alles uitrekenen in Easting- en Northing-coördinaten. En bleken er fouten op de werf, dan was ik altijd genoodzaakt er mijn laptop bij te nemen. Een wereld van verschil met de geavanceerde iCON Build-software van Leica Geosystems die op de tablet draait. Die software is - echt waar - prachtig ontwikkeld, op maat van de bouw- en constructiewereld. Gezien ik quasi alle acties of aanpassingen meteen kan uitvoeren op m’n Leica-tablet, win ik dan ook heel wat tijd."

 

Door het gebruiksgemak, de nauwkeurigheid en de snelheid van de toestellen kan Pieter z'n gedrevenheid botvieren over de landsgrenzen heen, zoals bij het plaatsen van ankers voor een kantoorgebouw met loods in het Franse Reims.

 

 

Ondersteuning in een oogwenk

 

Voor de kalibratie van de Robot 70 en de bijhorende tablet kan Pieter beroep doen op het in-house servicecenter van Lasertopo.

"Ook voor andere zaken - nabestellingen van een batterij, een nieuwe lader,... - kan ik steeds rekenen op de hulp van Lasertopo, dat z'n hoge servicegraad altijd weet waar te maken. Want waar de servicedienst van andere aanbieders zich star aan de eigen uren houdt - niet de jouwe - en je bij hoge urgentie toch veel tijd kan verliezen, helpt Lasertopo je binnen het kwartier verder. Zo startte er een hele tijd terug op mijn tablet een automatische update, die helaas een bug bevatte. Kan gebeuren natuurlijk, maar met nog een heleboel ankers te plaatsen, zat ik plots wel vast. Één telefoontje naar Lasertopo, een schermovername en 15 minuten later kon ik opnieuw aan de slag. Prachtig toch?”

 

Inmiddels kan Pieter almaar meer klanten tot z’n bestand rekenen. “Gemiddeld werk ik 72 uur per week, goed voor een gemiddelde van drie à vier funderingen per week, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw. De combinatie van het innovatieve robotstation, de compacte tablet en de gebruiksvriendelijke software laten me toe om snel en minutieus te werk te gaan, én ook het partnership met Lasertopo heeft een belangrijk aandeel in dat succes.”