Lasertopo's Leica TS16-totaalstation stuurt eerste BIM-printer op Vlaamse werf aan

23.03.23

Deel op

Lasertopo's Leica TS16-totaalstation stuurt eerste BIM-printer op Vlaamse werf aan

Hoewel de bouw jarenlang het imago torste een behoorlijk behoudsgezinde branche te zijn, gaat dat beeld gezien de vele innovaties het laatste decennium steeds vaker op de schop. Zeker nu er op een Vlaamse werf voor het eerst gebruik werd gemaakt van een BIM-printer, lijkt zelfs de meest koppige criticaster overstag te moeten gaan. Cruciaal voor deze primeur, die op het conto van Bouwfirma Vandenbussche uit Aalter mag worden geschreven, is de intelligentie ingebouwd in het innovatieve Leica TS16, geleverd door Lasertopo. Het is immers de rekenkracht van dit baanbrekende robotstation die de BIM-printer in beweging brengt.

 

Vandenbussche NV - Foto's Jo De Rammelaere

 

Complementariteit troef tussen TS16-robotstation en BIM-printer

 

Als eerste bouwonderneming in Vlaanderen zette Bouwfirma Vandenbussche uit Aalter recent een BIM-printer in bij een van haar werven (de bouw van een extra vleugel voor Woonzorgcentrum Dunecluze in Koksijde). “Wat deze mobiele topografische robot doet, is het bouwplan van de architect gedetailleerd overzetten op de betonplaat via enerzijds verfmarkeringen en anderzijds een gelaserde kras”, klinkt het namens de terecht trotse CEO Kristof Defruyt.

 

“Traditioneel is uitzetten een menselijke handeling maar dit impliceert natuurlijk dat de deur voor onnauwkeurigheden op een kier komt te staan, hoe nauwgezet een plan dan ook is opgesteld. Door de combinatie van een geavanceerd totaalstation en een BIM-printer gaat die deur onherroepelijk op slot, en kan je veel sneller en nauwkeuriger uitzetten.”

 

BIM is here to stay

 

BIM - languit Building Information Modelling - laat toe om alle stakeholders bij een bouwproject te laten samenwerken in één enkel 3D-model van een project. Een robotstation zoals de geavanceerde TS16 van Leica Geosystems is hierbij cruciaal, niet enkel om de beoogde nauwkeurigheid te realiseren, maar ook om de metingen met slechts één persoon uit te voeren en deze in real-time over te zetten naar het (continu geüpdatet) bouwplan.

 

“Dit maakt niet enkel de communicatie eenduidiger, het zorgt ook voor een snellere en meer efficiënte uitvoering van de werken én draagt bij aan de veiligheid door de verbeterde informatiedeling tussen de vele aannemers die op een werf actief zijn”, klinkt het namens expert Lasertopo, de verdeler van deze baanbrekende totaalstations.

 

Vandenbussche NV - Foto's Jo De Rammelaere

 

Foutloze interpretatie van bouwplannen

 

“De interpretatie en het overzetten van het virtuele plan - hoe nauwkeurig ook - naar de werkelijke wereld was echter een blinde vlek waar geen pasklare oplossing voor voorhanden was. Traditioneel ben je immers afhankelijk van de mate van perfectionisme die iemand aan de dag legt bij het maken van de markeringen.”

 

De BIM-printer, een concept van een Waalse start-up, zou gezien z’n niet-aflatende precisie (tot op 2 mm) en automatische kalibratie wel eens de metgezel van de toekomst kunnen worden voor heel wat landmeters en bouwbedrijven. Met 1 op 1 meter en een gewicht van 50 kg hoeft het niet eens onoverkomelijk te zijn om deze - naast het robotstation - mee naar een werf te tronen.

 

Vandenbussche NV - Foto's Jo De Rammelaere

 

De basis moet goed zitten

 

Hoewel de BIM-printer zonder twijfel een sterk staaltje technologie is, is het essentieel om te begrijpen dat niet ieder bouwbedrijf hier per definitie meteen klaar voor is, zo is meetspecialist Lasertopo van oordeel.

 

“Pas wanneer de metingen correct zijn, communicatiefouten tussen de verschillende partijen geëlimineerd en het bouwplan geverifieerd, zal zo’n BIM-printer kunnen doen waar hij voor geconcipieerd werd. Die gestroomlijnde aanvoer kan tot op heden enkel worden bewerkstelligd door een nauwkeurig voortraject, waarbij efficiëntie en nauwkeurigheid voorop staan. Niet toevallig zijn dat streven naar precisie en snelheid ook de stokpaardjes van zowel Leica als Lasertopo, respectievelijk fabrikant en verdeler van het TS16-robotstation waarmee Bouwfirma Vandenbussche aan de slag ging.” Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

 

Wanneer komt de Leica TS16 het beste tot zijn recht?

 

  • Om geautomatiseerde meettaken en -toepassingen uit te voeren met één of twee personen.
  • Om kaarten en digital twins te creëren: grondslagmetingen, vereffening, verwerking en data-inwinning met krachtige routines voor coderen van punten, lijnen en vlakken.
  • Om efficiënt en productief uitzet- en maatvoeringsmetingen uit te voeren: digitale ontwerpen, as-built-controles, BIM en controle van vrije ruimte.
  • Om te voorzien in een kwalitatieve projectvoorbereiding en machinebesturing in grond-, weg- en waterbouw: grondslagmetingen, landmeten & maatvoeren, uitzetten van ontwerpgegevens, as-built-controles, machinebesturing en workflows voor weg-, spoorweg- en tunnelbouw
  • Om locaties, gebouwen en objecten snel en betrouwbaar in realtime te monitoren: deformatiemetingen op het terrein en het opschalen naar een geautomatiseerde monitoringsoplossing