Zoekresultaten

Leica BLK360 biedt Modul3 precisie en tijdswinst

27.05.21

Relevante producten

Deel op

Leica BLK360 biedt Modul3 precisie en tijdswinst

In Gembloux treffen we met Modul3 een schrijnwerkerij met 25 jaar ervaring, gespecialiseerd in binnenhuisinrichting en het ontwerpen en produceren van meubels op maat. Vennoten Pierre Vereecken en Nicolas Rassinfosse stellen alles in het werk om steeds een complete service te kunnen aanbieden, van ontwerp tot plaatsing. Om dit te kunnen garanderen, vond Modul3 twee jaar geleden een goede partner in Topolaser, voor onder meer de levering van hun Leica BLK360 3D-scanner.

 

 

Klein, krachtig en eenvoudig

De BLK360 is in zijn categorie het kleinste en lichtste apparaat op de markt. Door z’n kleine formaat valt de scanner erg gemakkelijk naar eender waar mee te nemen, terwijl z’n oplaadbare lithium-ion batterij een meer dan behoorlijke gebruiksduur kan bieden. Laat je echter niet misleiden door z’n bescheiden formaat: de BLK360 is niet alleen compact, maar bovenal ook erg krachtig. Aan de hand van een 360° laserafstandsmeter, voorzien van LIDAR-technologie, en panoramische hoge resolutiebeelden kan het krachtige toestel immers razendsnel 3D-puntenwolken creëren, met tot 360.000 punten per seconde. (De nieuwe versie van de BLK360, de zogenaamde G2, gelanceerd in de zomer van 2022, haalt zelfs 680.000 punten per seconde!)

 

 

Last but not least toont de BLK360 zich ook erg gebruiksvriendelijk: met slechts een druk op de knop wordt de automatische bediening geactiveerd. De gegevensoverdracht kan veilig verlopen via Wifi, waardoor je binnen een mum van tijd een volledige ruimte kan opmeten, om zo op basis van die lasermetingen een digital twin samen te stellen.

 

Complete en nauwkeurige metingen, vanaf het eerste contact met de klant

Hoewel men bij Modul3 in de eerste twee maanden na de aankoop uit voorzorg verkoos om dubbele metingen uit te voeren – een meting op de oude manier én een via de BLK360 – bleek deze aanpak, gezien de nauwkeurigheid van het nieuwe toestel, totaal nutteloos. Sindsdien zet Modul3 de BLK360 steevast in vanaf het eerste contact met de klant, om een schatting te kunnen maken van de werkzaamheden.

 

 

“De Leica BLK360 3D-scanner laat ons toe om niet enkel zeer nauwkeurig millimeterwerk uit te voeren”, vertelt Pierre Vereecken van Modul3, “maar vooral ook om van bij de opstart van een project precieze en snelle metingen te doen. Gezien we nogal wat projecten uitvoeren in het buitenland, besparen we met het nieuwe toestel heel wat tijd; tijd die vroeger opging aan opnieuw naar de locatie te moeten gaan en alles nogmaals te moeten opmeten. Want al bij het eerste contact meten en registreren we met het toestel meteen alle details, door via 360°-meting een volledige topografie te maken. Hierdoor is het niet meer nodig om een nieuw bezoek in te plannen voor de metingen, eens een offerte is goedgekeurd.”

 

 

Snelle scans

Gezien de snelheid waarmee de scans kunnen plaatsvinden, deinst men er bij Modul3 dus niet voor terug om meteen verschillende metingen uit te voeren, om zo ineens over alle data te kunnen beschikken. Op die manier hoeft men zoals gezegd niet opnieuw langs te gaan voor metingen, wanneer een klant plots zou aangeven ook maatmeubilair te wensen. Alles is gescand, alle gegevens zijn beschikbaar. Een gigantische tijdsbesparing die toelaat om projecten heel erg efficiënt te kunnen realiseren. Overigens is die precisie ook een van de zaken die Modul3 wist te bekoren. Het laat immers toe om tot op de millimeter te werken, en op vraag eventueel zelfs screenshots door te sturen naar de architect in kwestie.

 

“Het toestel is enorm gemakkelijk te gebruiken, een opleiding is eigenlijk niet nodig”, meent Pierre Vereecken. “En sowieso staat het Topolaser-team ook altijd klaar voor advies of om ondersteuning te bieden waar nodig.”

 

 

De hele voorbereiding gebeurt in het atelier

Het ultra-nauwkeurige meetproces heeft als gevolg dat ook alle componenten vooraf kunnen worden gezaagd in de werkplaats, en dus niet langer ter plaatse. Deze aanpak houdt niet enkel een pak meer comfort in, het laat ook toe om nauwkeuriger te werken en kostbare tijd te besparen. Ook de werfvoorbereiding verloopt een stuk efficiënter dan voorheen, door de snelle en gedetailleerde totstandkoming van technische tekeningen.

 

Er keer niets meer terug van de werf

Waar vroeger op tijd en stond onderdelen terugkwamen van de werf – veelal een indicatie voor gebeurlijke meetfouten – komt dit nu totaal niet meer voor, nog een voordeel van de BLK360. “Dit bespaart ons niet enkel tijd, het voorkomt ook dat we meubilair realiseren dat net te groot of te klein is, waardoor we opnieuw zouden moeten beginnen.”

 

Z’n compacte vorm en geringe gewicht maken de BLK360 gemakkelijk mee te nemen. De beschermende casing zorgt dat dit ook veilig kan gebeuren. Naast het toestel zelf, verdient ook de optionele ‘Mission Kit’ zeker wat aandacht. Deze handige tas, met statief, oplader en vooral 2 extra GEB212 lithium-ion batterijen, vermijdt immers dat je op een werf aankomt met een lege batterij.

 

 

Return on investment

De investering in het toestel heeft zich volgens Pierre Vereecken in 2 jaar al helemaal terugverdiend. “De meerwaarde van het hele pakket – het toestel én de bijhorende software – bij onze vele complexe projecten is dermate hoog, dat de kost in het niet valt in vergelijking met de baten. Met de Leica BLK360 weten we ons positieve imago bij klanten inzake professionaliteit, striktheid en precisie kracht bij te zetten, en we zijn dan ook zeer tevreden over de aankoop, net als over de service van Topolaser. Ze staan altijd klaar om kort op de bal te spelen”, concludeert een tevreden Pierre Vereecken.