Zoekresultaten

Slim meettoestel levert Vanhout.pro tijd- en materiaalwinst op

14.01.22

Deel op

Slim meettoestel levert Vanhout.pro tijd- en materiaalwinst op

De digitalisering en automatisering in de bouw zetten zich stevig door. Niet alleen in de software, maar eveneens op het vlak van innovatieve werkingsmiddelen. Zo ook bij Vanhout.pro, waar een demonstratie van een gerobotiseerd totaalstation meteen wist te overtuigen. “Dankzij de combinatie van de toestellen en de BIM-software bouwen we sindsdien nog efficiënter, sneller én nauwkeuriger”, aldus werfleider Ronny Van Aerde.

 

 

"Om niet alleen vandaag, maar ook morgen te kunnen bouwen aan de toekomst, neemt het belang van moderne technieken gestaag toe."

 

Kantoren, ziekenhuizen, woonzorgcentra en sporthallen, maar ook bijzondere projecten zoals het voormalige Comics Station én diens opvolger Plopsa Station in het Antwerpse Centraal Station … Moet het nog gezegd dat er maar weinig terreinen resten waarop Vanhout.pro als bouwbedrijf niét actief is, of is geweest? Om niet alleen vandaag, maar ook morgen te kunnen bouwen aan de toekomst, neemt het belang van moderne technieken gestaag toe. Vanhout.pro is een believer van het eerste uur.

 

Bouwen aan de toekomst

Ingegeven door een onophoudelijk streven naar digitalisering en vernieuwing nam Vanhout.pro contact met de Lasertopo-adviseurs. “Op een van onze bouwplaatsen kregen we een demonstratie van een gerobotiseerd totaalstation”, blikt Ronny Van Aerde, werfleider bij Vanhout.pro, terug. “Zo kregen we meteen de kans om de vele mogelijkheden van het toestel in een échte werfsituatie te ervaren. Ook al hadden we voorheen nog nooit met een soortgelijk toestel gewerkt, door de bouwgerelateerde praktijkkennis en -ervaring van Lasertopo konden we ongelofelijk snel met het toestel aan de slag.”

 

 

De demo vertaalde zich dan ook snel in de aankoop van een eerste gerobotiseerd totaalstation en intussen staat de teller al op vier. Eén exemplaar doet dienst als vaste uitrusting van de werfleider. “Aan de hand van 3D-tekeningen bepaal ik met de ICR70 van Leica Geosystems de locatie van de ankers, markeer ik de positie van de betonsokkels en duid ik aan waar er eventueel uitsparingen moeten komen voor leidingen en buizen”, getuigt Van Aerde. “Het toestel vormt de ideale hulp voor elk type werf.”

 

 

Veel sneller werken

“Tijdwinst is misschien wel het belangrijkste voordeel van zo’n totaalstation. Waar een landmeter in een klassiek bouwproject om de twee weken moet langskomen om punten en assen uit te zetten, kunnen we de metingen hier eenvoudig zelf doen. Ook wanneer de realiteit niet met de plannen lijkt te stroken, kunnen we sneller ingrijpen. Zo kregen we onlangs de opdracht om een bestaand woonzorgcentrum uit te breiden. De aannemer van het oorspronkelijke gebouw had ondergronds een verbindingsweg voorzien, maar tijdens onze uitgravingen bleek de reële locatie af te wijken van diens plan. Via het totaalstation konden we razendsnel de juiste positie opmeten en de data via de tablet overhevelen naar de tekenaars, die op hun beurt het 3D-plan aanpasten.”

 

Altijd up-to-date

Connectiviteit is een andere grote troef van het toestel. “Het ICR70-totaalstation is rechtstreeks gelinkt met de BIM-software van de engineering-afdeling van Vanhout.pro. Wanneer de architect of bouwheer de plannen wil wijzigen, kunnen onze tekenaars de aanpassingen meteen doorvoeren in de BIM-software, waarna ik de nieuwe plannen eenvoudig in mijn totaalstation kan inladen. Op die manier wordt er op de werf altijd gewerkt met de laatste versie van de plannen”.

 

Groot contrast met verleden

Voor de komst van het gerobotiseerde totaalstation vereisten de metingen bij Vanhout.pro niet alleen verschillende mensen, maar moesten de werkzaamheden ook telkens onderbroken worden, aangezien touwen het bouwterrein doorkruisten. “Het contrast met de ICR70 kan niet groter zijn. De werken kunnen gewoon doorgaan en de metingen kan ik alleen uitvoeren. Mocht ik toch hulp nodig hebben, dan is er altijd de Lasertopo-hulplijn!”

 

 

Fikse besparing van materiaal en werkuren

Naast het meten kan ook het integrale bouwproces een pak efficiënter verlopen dankzij een (gerobotiseerd) totaalstation. “Traditioneel is het erg lastig om op voorhand te bepalen waar de uitsparingen voor elektriciteit, buizen, lichtpunten en andere voorzieningen precies moeten komen. Daarom plaatst men eerst de wapening en stort men het beton, om vervolgens in dat gewapend beton van 15 tot 30 cm dik gaten te boren of sleuven te slijpen."

 

"De ICR70 laat toe om de positie van uitsparingen voor elektriciteit, buizen, lichtpunten en andere voorzieningen meteen in rekening te brengen."

 

"Het geconnecteerde ICR70-totaalstation daarentegen laat toe om de positie van dergelijke voorzieningen meteen in rekening te brengen, wat een fikse besparing van materiaal en werkuren oplevert en het hele bouw-proces zo aanzienlijk versnelt.”

 

Snel werken, flexibel inspelen en vlot communiceren

“Bij Vanhout.pro werken we met de meest accurate en toekomstgerichte processen. Op die manier zorgen we ervoor dat onze werfleiders en uitvoerders kunnen werken met de middelen van de toekomst en dat ze hierbij ontzorgd worden door Lasertopo”, zegt Rob Janssen, algemeen directeur bij Vanhout.pro. “Door de support van Lasertopo kan alles vlekkeloos blijven verlopen op de werf. Hebben we nood aan ondersteuning, advies omtrent totaalstations of andere meetoplossingen, dan zijn zij dus ons eerste aanspreekpunt.”

 

 

Ronny Van Aerde beaamt: “Als ik zie hoeveel tijdwinst we boeken door het toestel, hoe doortastend we kunnen ingrijpen bij onvoorziene omstandigheden en hoe vlot de communicatie tussen de BIM-software en het totaalstation verloopt, dan stel ik me oprecht de vraag waarom niet alle bouw-bedrijven er gebruik van maken. Het toestel kan écht alles en de vriendelijke en vlotte service van Lasertopo krijg je erbovenop!”