Zoekresultaten

Digitale grondverzetberekening voor een hyperaccurate offerteprijs

25.03.22

Relevante producten

Deel op

Digitale grondverzetberekening voor een hyperaccurate offerteprijs

Ondanks de talrijke kubieke meters grondverzet tijdens een industrieel bouwproject, blijft het moeilijk om een exacte prijs te plakken op deze werken. Met behulp van digitale grondverzetberekening zorgt industriebouwer edibo voor financiële duidelijkheid: zowel voor het eigen verkoopteam, voor de bouwheer als voor het grondverwerkingsbedrijf zelf.

 

(bron: edibo.be)

 

 

Van vh naar precisiewerk

 

Het bepalen van het exacte grondverzet is en blijft een uitdaging. Hoeveel grond wordt er daadwerkelijk aan- en weer afgevoerd? Vermoedelijke hoeveelheden voeren de toon en de kleinste verrassing kan leiden tot stevige meerkosten voor de bouwheer. 1 cm afwijking op een oppervlakte van 10.000 m2 is al genoeg om de offerteprijs stevig door elkaar te schudden.

 

Daarom werkt edibo met een digitale grondverzetberekening, waarmee zowel de bestaande als de beoogde toestand op het terrein gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Op deze manier kan men een zeer objectieve prijs op het grondverzet plakken.

 

Dit proces verloopt in 3 stappen:

  • 3D-model (digitaal terreinmodel) van de bestaande situatie op basis van eigen metingen of die van de architect
  • 3D-simulatie op basis van de ontworpen toestand van de architect: hierbij wordt een precieze hoogte toegekend aan elk ijkpunt op het plan
  • Beide simulaties worden via de software over elkaar gelegd om te komen tot een zeer accurate berekening van het benodigde grondverzet

 

Grote meerwaarde binnen complexe projecten

 

Hoe complexer de startsituatie en/of de ontworpen toestand, hoe groter de meerwaarde van een dergelijke grondverzetberekening. Denk aan twee terreinen met een significant hoogteverschil die samengevoegd worden, een terrein op een helling of een bufferbekken dat opgevuld dient te worden, een gebouw met verschillende vloerpassen…

 

De vergelijkende software tussen de bestaande situatie en de ontworpen toestand maakt het bovendien mogelijk om eventuele grondverzetberekeningen door de architect beter te controleren, te interpreteren en te optimaliseren. digitale grondverzetberekening 3D-model van een bestaande toestand.

 

 

Zekerheid voor bouwheer en aannemer

 

Een digitale grondverzetberekening is een grote aanwinst voor de deelnemende partijen aan een industrieel bouwproject. In de eerste plaats voor de bouwheer, die hierdoor een waarheidsgetrouwe prijs betaalt voor de uitgevoerde grondwerken.

 

Maar ook de algemeen aannemer profiteert volop van deze 3D-simulatie. De aan- en afvoer van grond gebeurt (kosten)efficiënter, waardoor de coördinatie van het bouwproject en de communicatie met de bouwheer en architect alleen maar aan kwaliteit winnen.

 

 

Tot slot kan deze grondverzetberekening leiden tot optimalere prijsafspraken tussen aannemer en grondverwerkingsbedrijf.

 

Landmeter Michaël Hendrikx:
“De meerwaarde van berekeningssoftware is overduidelijk, maar er valt nog veel meer tijdwinst te behalen in de toekomst”

 

“Deze manier van werken maakt het hele grondverzetgebeuren meteen een pak tastbaarder", meent Michaël Hendrikx, landmeter bij edibo. "Intussen maken we toch al meer dan een jaar gebruik van deze berekeningssoftware, zowel tijdens de verkoop- als tijdens de uitvoeringsfase, en de meerwaarde is overduidelijk. Maar er is nog veel meer mogelijk in de toekomst, vooral op vlak van het opmeten, nog voor de simulatie plaatsvindt. Nu gebeurt dat nog aan de hand van basislandmeettoestellen, zoals een GPS en totaalstation. Het kost aardig wat tijd om alles op deze manier in kaart te brengen. Door bijvoorbeeld een drone in te schakelen, kunnen we nog sneller en efficiënter te werk gaan. En zo heeft ook de werfleider meteen een mooi overzicht over zijn site.”