Zoekresultaten

Hoe de efficiëntie van een bouwproject te verhogen aan de hand van een robotstation (Deel 1)

20.01.23

Deel op

Hoe de efficiëntie van een bouwproject te verhogen aan de hand van een robotstation (Deel 1)

In de bouw gaat het er steeds digitaler aan toe en projecten worden groter, drukker en complexer. Dit impliceert dat professionals in de bouw dan ook een alsmaar diverser scala aan taken moeten kunnen uitvoeren, van ontwerp over as-built tot controle. Om te garanderen dat deze werkzaamheden snel en nauwkeurig kunnen worden volbracht - met een minimum aan fouten en onnodig dubbel werk - wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitale meetinstrumenten zoals totaalstations.

 

 

Evolutie op vlak van uitrusting in relatie tot projecten

 

Handmatige totaalstations zijn waardevol om de eerste stappen te zetten in een digitale bouwwereld. Echter, naarmate bouwprojecten uitdagender worden, zijn meer geavanceerde oplossingen nodig die slimmere workflows en automatisering bewerkstelligen, waardoor een einde komt aan gebeurlijke stilstand op de bouwplaats. Door gebruik te maken van een Leica iCON Robot en de bijhorende iCON build software kan het team op de werf enerzijds hun job efficiënter vervullen, maar anderzijds meteen ook continu beschikken over een real-time geüpdate digitale weergave van het bouwproces.

 

Wat houdt dat nu in, zo’n robotstation?

 

De beste manier om deze vraag te beantwoorden is door het in drie kleinere stukken op te delen: hardware, software en ondersteuning.
 

  • Hardware (het toestel)

    Eenvoudig gezegd is een robotstation een gemotoriseerde totaalstation die een hoek- en afstandsmeting kan combineren en die info in realtime doorspeelt naar de tablet. Dit betekent eveneens dat het toestel op afstand kan worden bediend door één operator en veel meer berekeningen en updates kan uitvoeren dan een handmatig totaalstation. Het Leica iCON portfolio biedt momenteel twee verschillende series van robotstations voor de bouw: de iCR70- en de iCR80-series.
     
  • Software

    De Leica iCON build software is misschien wel hét belangrijkste deel van de oplossing. In de eerste plaats is het een op de bouw toegespitste software, die de operator toelaat om rechtstreeks aan de slag te gaan met de verschillende ontwerpgegevens en zo verschillende taken efficiënt te vervullen. Denk maar aan het uitzetten van punten en lijnen, uitvoeren van controles, enz... en dit steeds met een hele hoge nauwkeurigheid. Deze unieke software is enorm gebruiksvriendelijk en zeer intuïtief waardoor gebruikers, zelfs zonder landmeetkundige achtergrond, onmiddellijk zeer efficiënt aan de slag kunnen gaan.
     
  • Services

    Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je investering kan halen en het apparaat optimaal weet te benutten, moet je alles uit de kast halen, niet enkel het toestel. Specifieke opleidingen voor gebruikers en optimalisaties van workflows zijn slechts enkele voorbeelden van de ondersteunende diensten die je als klant kan genieten om je processen te optimaliseren. Een partner die je laagdrempelig kan inschakelen - met de slagkracht van een multinational, maar de bereikbaarheid van een KMO - is hierbij van gigantische meerwaarde.



    Met drie in-house landmeters met flink wat ervaring on the field is het een understatement dat Lasertopo haar klanten kundig kan ruggensteunen om de efficiëntie van hun investeringen, specifiek geënt op de omstandigheden waar die bedrijven mee geconfronteerd worden, op te drijven.