Zoekresultaten

Hoe de efficiëntie van een bouwproject te verhogen aan de hand van een robotstation (Deel 2)

Hoe de efficiëntie van een bouwproject te verhogen aan de hand van een robotstation (Deel 2)

Handmatige totaalstations zijn waardevol om de eerste stappen te zetten in een digitale bouwwereld. Echter, naarmate bouwprojecten uitdagender worden, zijn meer geavanceerde oplossingen nodig, zoals robotstations. Maar waar schuilt nu precies het verschil tussen deze en conventionele totaalstations?

 

 

Waar zit het verschil tussen conventioneel en gerobotiseerd meten?

 

Gezien het feit dat de manuele iCON totaalstations gebruik maken van diezelfde iCON bouwsoftware, kan je je inderdaad afvragen waar het verschil nu echt zit.

 

Het antwoord schuilt in het feit dat robotstations gemotoriseerd zijn, waardoor ze automatisch kunnen roteren en geavanceerde functies hebben die door de software worden ingeschakeld, wat dan weer niet mogelijk is bij traditionele totaalstations. Enkele van de belangrijkste functionaliteiten van die robotstations zijn Dynamic Lock en Auto Stake.

 

 

  • Dynamic Lock

    Op drukke bouwplaatsen, waar de onophoudelijke bedrijvigheid ertoe kan leiden dat een instrument het doel (prisma) niet langer volgt, kan Dynamic Lock anticiperen op je positie en meteen op zoek gaan naar het prisma. Dat maakt dat je niet langer naar het prisma hoeft te zoeken wanneer je het totaalstation even uit het oog verliest.
     
  • Auto Stake

    Daartegenover staat de Auto Stake-functie, die het meest in aanmerking komt voor taken zoals het installeren van ophangpunten en muurdoorvoeren, omdat deze functie toelaat om de laserstraal automatisch te draaien en je zo naar het volgende punt leidt waaraan je moet werken. Op die manier hoef je niet naar het instrument terug te keren om het volgende richtpunt te bepalen. Voor automatische rastermetingen en controleroutines voor as-builts hoef je enkel de zone te definiëren waarna het robotstation alle metingen in zijn eentje uitvoert tot de taak voltooid is.

En wat met de productiviteitswinst?

 

Onderstaande tabel toont de aanzienlijke productiviteitswinst bij de overgang van traditionele methoden naar een handmatig totaalstation en vervolgens naar een robotstation. 

 

 

Traditioneel meten

Manueel totaalstation

Robotstation

Aantal operatoren

2

2

1

Punten per dag

80

160

640

Werkuren per dag

8

8

8

Uurloon per werknemer

55 €/h

55 €/h

55 €/h

Totale kost per punt

11 €/punt

5,5 €/punt

0,69 €/punt

Risico op fouten

Hoog

Lager

Laagst