Van manueel tot geautomatiseerd meten: hoe kies je het juiste totaalstation?

03.06.23

Deel op

Van manueel tot geautomatiseerd meten: hoe kies je het juiste totaalstation?

Stel: binnenkort komt er een nieuw project aan, waar je uiteraard de juiste uitrusting voor nodig hebt. Maar welke toestellen zijn nu het meeste geschikt om de specifieke eisen inherent aan dit project in te lossen? En doet die keuze ertoe of je actief bent in wegenbouw, constructie, landmeten, interieur en schrijnwerk of grondwerken? Al ruim drie decennia zijn dit het soort vraagstukken die Lasertopo als ambassadeur van Leica Geosystems met kennis & kunde weet uit te klaren.

 

 

Correct, maar zeker ook snel

 

Veel meer dan 30 jaar geleden komt het er in de huidige tijdsgeest niet enkel op aan correct, maar bovenal ook snel te meten. Een meettoestel dat snel genoeg is om een project binnen de deadline af te ronden, en je de vooropgestelde meetbetrouwbaarheid kan bieden, is dan ook van goudwaarde. We poneren je graag de drie overwegingen die je moet maken voor een verantwoordbare beslissing.

 

1. Conventioneel of geautomatiseerd?

De eerste afweging is deze of je een manueel totaalstation behoeft, of misschien zou kunnen baat hebben bij een robotstation? Beiden zijn het veelzijdige hulpmiddelen om op basis van driehoeksmeting objecten op te meten of faciliteiten in kaart te brengen. Wat dan wel de onderscheidende factor is? Productiviteit!

Een robotstation brengt een forse toename in productiviteit teweeg door de automatisering van het meetproces, in eerste instantie door de snelheid van het proces. Daarenboven verhogen deze toestellen ook een correcte en kwalitatieve meting, door menselijke fouten bij het handmatig lokaliseren van objecten buitenspel te zetten. Last but not least is er de mogelijkheid tot het uitzetten van metingen door één enkele operator. Kortom? Meer productiviteit!

De investering komt uiteraard met een zeker prijskaartje, en dus is het goed om jezelf enkele vragen te stellen:
 

  • Welke precisie vergen de projecten die ik uitvoer?
  • Hoeveel punten per dag moet ik kunnen registreren?
  • Hoe snel moeten de meeste van m’n projecten opgeleverd worden?
  • Hoeveel mensen kan ik per project inzetten?
  • Afgaand op de meeste van m’n projecten: welke toepassingen moet het toestel kunnen afdekken?
  • Is er een behoefte aan kantoorsoftware voor data-analyse en rapportering?

Om dan te besluiten bij de belangrijkste, maar tevens ook moeilijkste vraag:
 

  • Hoeveel ben ik bereid te investeren in een oplossing voor mijn noden?

Wijzen je antwoorden op een fikse werklast met heel wat tijdkritische projecten waar heel wat werk opgaat aan gegevensbeheer, projecten die je vaak moet zien te voltooien met beperkt personeel, dan is een robotstation de enige juiste keuze.

 

2. Meteen all-the-way of gaandeweg evolueren?


Nog steeds twijfels? Dan is het goed te weten dat je opties hebt om door te groeien. Want zelfs de nieuwste generaties van manuele totaalstations zijn voorzien van functies die meten en uitzetten vlotter, sneller en efficiënter kunnen laten verlopen. Denk aan de AutoHeight-functie (om de hoogte met één enkele druk op de knop te kunnen bepalen) en uiteraard ook de intuïtieve software. In die optiek is zelfs een hedendaags doch manueel totaalstation een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van analoge meetmethodes via meetlint of schietlood.

Zo zijn de manuele Leica totaalstations, zoals de iCON iCB50 of iCB70, geconcipieerd om de veeleisende omstandigheden van alledag te kunnen weerstaan. Met het toestel is het perfect mogelijk workflows eenvoudig te beheren of aan te passen, maar toch krijg je ook al een voorproefje op de mogelijkheden die robotstations bieden. De iCON-prefix verraadt immers dat ook deze toesteltypes met de iCON Field-software hetzelfde virtuele verlengstuk genieten als het geval is bij hun gerobotiseerde tegenhangers.

 

3. Investeren voor even of voor altijd?


De aanschaf van uitrusting van welke aard dan ook, die ook perfect is afgestemd op de noden van jouw onderneming, kan best een kostbare beslissing zijn. Het is dan ook zaak om na te gaan welk type projecten je momenteel het vaakst uitvoert, en jezelf de vraag te stellen of dit ook in de toekomst zo zal zijn. Misschien hoop je naar een ander soort activiteiten toe te groeien, of droom je van een ander soort koerswijziging, waardoor ook je noden zullen evolueren?

 

Een goede manier om erop toe te zien dat jouw totaalstation gelijke tred zal weten te houden met het groeipotentieel van je onderneming, is om te investeren in een toestel dat kan worden geüpgradet en desgewenst nog kan worden aangepast aan je behoeftes, zoals de Leica iCON iCT30. Al weerhoudt er je natuurlijk niks om meteen voor top-of-the-range toestellen, zoals de iCR70 of iCR80 te gaan!

 

Vragen of twijfels? De Lasertopo-specialisten kunnen vast duidelijkheid scheppen!